Echtscheiding

Kan ik na een scheiding de hypotheek overnemen?

Als je gaat scheiden moeten er een hoop zaken geregeld worden. Heb je samen een huis gekocht, dan zal dit bijvoorbeeld verkocht moeten worden, tenzij één van de partners de hypotheek overneemt. Misschien wel samen met een nieuwe partner. In dat geval moet de vertrekkende partner ontslagen worden uit de hypotheek en moet je een eventueel nieuwe partner hoofdelijk verbinden. De nieuwe partner wordt dan 100 procent aansprakelijk voor de hypotheek en de ex-partner wordt uitgekocht.

Hypotheek overnemen – Wat moet er gebeuren?

Bij scheiden de hypotheek overnemen, dus de ex-partner uitkopen, gaat volgens een aantal stappen:

  • Waardebepaling: Als je na scheiding de hypotheek overneemt, laat je eerst de waarde van het huis bepalen. Dit gebeurt door een erkend taxateur of makelaar.
  • Voortzetten van de hypotheek: Daarna wordt de gezamenlijke hypotheekschuld toegekend aan de persoon die het huis overneemt. Hij of zij de volledig houder van de hypotheek.
  • Mogelijkheden van hypotheek: Hoe betaal je de hypotheek bij overnemen na scheiding? De financiering van de uitkoop en overname van de hypotheek moet geregeld worden.
  • Overdracht van de woning: Na overname van de hypotheek moet de overdracht van de woning ook juridisch worden vastgelegd. Dit gebeurt bij de notaris.

Hypotheek bij scheiding – Overnemen verstandig?

Het overnemen van de hypotheek bij scheiding kan goedkoper zijn dan je in eerste instantie zou verwachten. Je betaalt namelijk geen overdrachtsbelasting. Ook bespaar je kosten van verhuizing en van het opknappen en het inrichten van een nieuwe woning. Verder zijn er natuurlijk ook praktische redenen. Voor inwonende kinderen geeft het rust. Ze blijven op hun oude school zitten en houden dezelfde vrienden.

Hypotheek overnemen na scheiding – Waardebepaling woning

Als je bij scheiding een hypotheek overneemt, is het slim om bij de taxatie goed na te denken over de keuze van taxateur. Spreek vooraf met je ex-partner af of de taxatie bindend is, zodat je hier naderhand geen ruzie over kan krijgen (bijvoorbeeld over taxatiewaarde die te hoog of te laag uit valt). Je kan ook kiezen voor twee makelaars en het bedrag er tussenin nemen als taxatiewaarde.

Ons team

Sonja Werkhoven

Al meer dan 30 jaar ben ik werkzaam in de financiële wereld. In 2004 ben ik bij Lauteslager
financieel adviseurs gaan werken en inmiddels is de naam veranderd in Finagarant.

Karin Oelssen

Al bijna 20 jaar ben ik werkzaam in de hypotheekbranche. Na veel omzwervingen bij onder andere de hypotheker en hypotheekshop ben ik sinds 2011 werkzaam bij Finagarant, waar ik samen met mijn collega’s zorg dat de financiering voor uw woning soepel verloopt.

Roderic Harm

Al ruim 35 ben ik actief op het gebied van particuliere-/ en bedrijfsverzekeringen.

Of je nu een particulier of een ondernemer bent: wij brengen graag een advies uit dat bij u past en is afgestemd op jouw situatie, wensen en eisen.

 

Leer meer over ons team

Benieuwd wat wij voor jouw kunnen betekenen?
Laat je gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.