Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek: tegenwoordig behoort het niet meer tot de opties bij het kiezen van een hypotheek. Toch zijn er ruim twee miljoen mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat veel van deze mensen nog niet weten wat er gebeurt wanneer de looptijd ten einde komt. Heb jij ook een aflossingsvrije hypotheek? Wij vertellen je er graag meer over.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Het is misschien een bekende hypotheeksoort, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen precies weet wat een aflossingsvrije hypotheek nu precies inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je gedurende de looptijd van de hypotheek niets van het schuldbedrag terug te betalen. Je betaalt slechts de rente. Tussentijds kun je dan, vaak vrijwel kosteloos, een deel aflossen. Wanneer de looptijd ten einde komt, wordt in de meeste gevallen van iemand verwacht dat de nog openstaande restschuld in één keer wordt terugbetaald.

Huidige hypotheekvormen

Tot 1 januari 2013 was het mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Inmiddels is dat niet meer mogelijk. Er is nu sprake van andere hypotheekvormen, waarbij wel maandelijks een bepaald bedrag wordt afgelost. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lineaire- of annuïteitenhypotheek. Hierbij betalen mensen maandelijks een deel aflossing en een deel rente. Aan het einde van de looptijd, zal alles afgelost zijn. Dankzij de maandelijkse verplichting, weten mensen waar ze aan toe zijn en komen later niet voor een verassing te staan.

Weet wat je kunt doen

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, is het belangrijk om te weten wat je kunt ondernemen om te zorgen dat je goed voorbereid bent. Er zijn verschillende dingen die je zou kunnen doen. Zo kun je beginnen met een bedrag af te lossen. Vaak kan dit op jaarbasis en is dit kosteloos. Ook kun je de hypotheekvorm wijzigen naar een hypotheekvorm waarbij je wél maandelijks aflost. Een andere optie is om meer vermogen op te bouwen middels sparen, beleggen of zelfs via een spaar- en beleggingsverzekering. Misschien zijn er ook wel andere opties die goed bij de situatie passen. Daar adviseren onze adviseurs je graag over.

Aflossingsblij

De Nederlandse Vereniging van Banken is een bewustwordingscampagne gestart: aflossingsblij. Aflossingsblij heeft als doel om mensen met een aflossingsvrije hypotheek te informeren, bewust te maken en voor te bereiden. Ook zij geven handvaten om mee te handelen wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt.

Finagarant geeft persoonlijk advies

Ondanks dat er veel wordt verteld over de aflossingsvrije hypotheek, is het toch niet altijd even gemakkelijk om zelf te bepalen wat het beste is voor jouw persoonlijke situatie. Misschien behoor je wel tot één van de uitzonderingen en is er iets anders van toepassing. Daarom is het altijd de beste optie om je te laten adviseren door een betrouwbaar en onafhankelijk adviseur. Wij adviseren je graag en dragen graag bij aan dat aflossingsblij(e) gevoel!

Ons team

Sonja Werkhoven

Al meer dan 30 jaar ben ik werkzaam in de financiële wereld. In 2004 ben ik bij Lauteslager
financieel adviseurs gaan werken en inmiddels is de naam veranderd in Finagarant.

Karin Oelssen

Al bijna 20 jaar ben ik werkzaam in de hypotheekbranche. Na veel omzwervingen bij onder andere de hypotheker en hypotheekshop ben ik sinds 2011 werkzaam bij Finagarant, waar ik samen met mijn collega’s zorg dat de financiering voor uw woning soepel verloopt.

Roderic Harm

Al ruim 35 ben ik actief op het gebied van particuliere-/ en bedrijfsverzekeringen.

Of je nu een particulier of een ondernemer bent: wij brengen graag een advies uit dat bij u past en is afgestemd op jouw situatie, wensen en eisen.

 

Frank van Elst

 

Leer meer over ons team

Benieuwd wat wij voor jouw kunnen betekenen?
Laat je gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.