Niet alle geldverstrekkers verlagen rente-opslag

Finagarant waarschuwt consumenten dat nog steeds niet alle hypotheekverstrekkers de rente-opslag automatisch verlagen. Finagarant raadt vooral mensen met een annuïtaire hypotheek bij onder eer ABN Amro, BijBouwe, Argenta, BLG Wonen, Florius, ING en SNS aan contact op te nemen met hun financieel adviseur wanneer verlaging van de risico-opslag mogelijk aan de orde is.

De meeste geldverstrekkers verlagen de opslag automatisch wanneer de hypotheek in verhouding tot de oorspronkelijke waarde van de woning onder een bepaald percentage komt. Die percentages verschillen overigens wel per geldverstrekker. Hypotheekverstrekkers rekenen de opslag wanneer ze risico lopen dat ze hun geld niet terugkrijgen wanneer de klant in betalingsproblemen komt. Bij gedwongen verkoopt kan dit betekenen dat de woning minder oplevert dan het bedrag dat aan hypotheek is verstrekt. Hoe hoger de hypotheek is, hoe meer rente-opslag wordt berekend. Doorgaans ligt de opslag tussen de 0,1 en 0,3%.

Door aflossing daalt het risico

Dankzij aflossing op de annuïtaire hypotheek daalt het risico dat geldverstrekkers lopen. Daarmee kan ook de rente-opslag omlaag. Fiangarant brengt ook onder de aandacht dat de stijging van de huizenprijs reden kan zijn voor verlaging van de opslag. De adviesgroep geeft eveneens aan dat consumenten die op dit moment kiezen voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek, waarbij geldverstrekkers vaak ook meer risico lopen, niet per se aan een rente-opslag vastzitten.

Niet altijd risico-opslag

Vooral de nieuwe geldverstrekkers rekenen geen extra rente-opslag, zoals Attens Hypotheken, BijBouwe, IQWoon, Merius Hypotheken, Munt Hypotheken, Syntrus Achmea en Venn Hypotheken. “Geen rente-opslag kan je een paar honderd euro per jaar besparen.” De aflossingsvrije hypotheek is na 2012 minder populair geworden, omdat de betaalde rente niet aftrekbaar is voor de belasting.